Airco-installaties

Airco-installaties zijn tegenwoordig standaard, maar verbruiken ook veel energie. Regelmatig onderhoud zorgt ervoor dat deze systemen optimaal presteren en zo min mogelijk energie verspillen.

Een airconditioningsystemen voor een installatie van 12 kW heeft niet als primair doel om de energie-efficiëntie van je verwarmingssysteem te beoordelen.

Hier is waarom:

  • Airco versus verwarming: Een airco koelt een ruimte, terwijl een verwarmingssysteem deze juist verwarmt. Het zijn dus twee verschillende systemen met elk hun eigen specifieke componenten en werkingsprincipes.
  • Doel van een airco-audit: Een airco-audit is specifiek gericht op het beoordelen van de energie-efficiëntie van een airconditioningsysteem. Hierbij wordt gekeken naar factoren zoals:
    • Lekkage van koelmiddel: Een lekkende airco verbruikt meer energie om dezelfde koelcapaciteit te leveren.
    • Filters: Vervuilde filters beperken de luchtstroom en verhogen het energieverbruik.
    • Instellingen: Onjuiste instellingen van de thermostaat of andere bedieningselementen kunnen leiden tot inefficiënt gebruik.
    • Installatie: Een verkeerde installatie kan de prestaties van de airco negatief beïnvloeden.
  • Energie-efficiëntie: Door een airco-audit kunnen mogelijke problemen worden geïdentificeerd en opgelost, waardoor de energie-efficiëntie van het systeem wordt verbeterd. Dit resulteert in lagere energiekosten en een verminderde ecologische voetafdruk.

Kortom: Een airco-audit is een gespecialiseerde inspectie die specifiek is gericht op het optimaliseren van de prestaties en energie-efficiëntie van jouw airconditioningsysteem.

Wetgeving koelvermogen van meer dan 12 kW

Wanneer het airconditioningsysteem op gebouwniveau bestaat uit een aantal individuele installaties, tellen we de vermogens van de verschillende individuele installaties op om het nominaal koelvermogen te bepalen.
Delen verschillende exploitanten binnen een gebouw een gecentraliseerd systeem, dan zal de airco-energiedeskundige het volledige systeem in rekening brengen om het nominaal koelvermogen te bepalen. Vallen er binnen een gebouw meerdere decentrale systemen onder verschillende exploitanten, dan wordt alleen het nominaal koelvermogen, bepaald door alle installaties van eenzelfde exploitant, in beschouwing genomen.

Voor het Vlaamse Gewest

Airconditioningsystemen met een nominaal koelvermogen van meer dan 12 kW die sinds 1 augustus 2011 worden geïnstalleerd, worden binnen twaalf maanden na de eerste inbedrijfstelling gekeurd.

Sinds 1 april 2007 moeten airco’s met een nominaal koelvermogen van meer dan 12 kW regelmatig gekeurd worden door een bevoegde deskundige. Vanaf 10 april 2011 ligt de keuringsfrequentie als volgt vast:

nominaal koelvermogen airconditioning frequentie
> 12 kW iedere 5 jaar

Wijziging keuringsfrequentie Vanaf 7 maart 2021.

De keuringsfrequentie voor de airco-energiekeuring wordt vereenvoudigd. Bestaande airco’s moeten vanaf 7 maart 2021 om de 5 jaar een airco-energiekeuring ondergaan, ongeacht het nominaal koelvermogen.

Een nieuw airconditioningsysteem met een nominaal vermogen van meer dan 12 kW, moet nog steeds binnen 12 maanden na de eerste inbedrijfstelling een eerste keer gekeurd worden.

Wat met de reeds uitgevoerde energetische keuringen.

auditjaar  2020 volgende audit te doen in jaar audit uitgevoerd na 7 maart 2021 nieuwe audit datum
Vlaams gewest: Frequentie
 > 12 kW en < 50 kW 5 jaar 2025 +5 jaar 2030
 ≥ 50 kW en < 250 kW 3 jaar 2023 +5 jaar 2028
≥ 250 kW 2 jaar 2022 +5 jaar 2027
gebouwniveau (28/8/2016) x
energetische wijziging > 75% x
audit < 12 maanden na opstart x

De keuringsfrequentie voor de airco-energiekeuring is inderdaad gewijzigd naar ‘iedere 5 jaar’.

Definitie nominaal koelvermogen

Als het airconditioningsysteem op gebouwniveau bestaat uit een aantal individuele installaties, moeten de vermogens van de verschillende individuele installaties opgeteld worden om het nominaal koelvermogen te bepalen.
Voor airco’s die reeds in gebruik waren vóór 5 september 2016, moet de keuring uiterlijk gebeuren zijn voor  september  2021.

Wanneer binnen een gebouw een gecentraliseerd airconditioningsysteem gedeeld wordt door verschillende exploitanten zal het volledige systeem in rekening gebracht worden voor het bepalen van het nominaal koelvermogen. Wanneer er binnen een gebouw meerdere decentrale systemen aanwezig zijn die onder verschillende exploitanten vallen wordt enkel het nominaal koelvermogen, bepaald door alle installaties van eenzelfde exploitant, in beschouwing genomen.

Voor het Brusselse Gewest

Is sinds 1 september 2012 van kracht en bedoeld om de energie-efficiëntie van de klimaatregelingssystemen te verbeteren. Ze zijn opgenomen in een besluit van de Brussels hoofdstedelijke regering van 15 december 2011 betreffende het onderhoud en de controle van klimaatregelingssystemen en betreffende geldende EPB-eisen bij hun installatie en tijdens hun uitbating.

Airconditioningsystemen met een nominaal koelvermogen van meer dan 12 kW die sinds 1 september 2011 worden geïnstalleerd, worden binnen twaalf maanden na de eerste inbedrijfstelling gekeurd.

nominaal koelvermogen airconditioning frequentie
> 12 kW tot <100 kW  15 jaar
>=100 kW om de 5 jaar

De keuring in Praktijk

De keuring zelf omvat een controle van de documentatie, een visuele inspectie van het systeem, een beoordeling van het correcte gebruik van het airconditioningsysteem en het controleren van een aantal werkingsparameters van het airconditioningsysteem.

enverto is voor het Vlaamse Gewest erkend als airco-energiedeskundige en voor het Brusselse Gewest als controleur EPB reglementering voor klimaatregeling

Lees onze blog hoe je je airco-installatie het best beheerst. Klik hier!